Bez kategorii · mięso · obiad · owoce

W domu: indyk z gruszkami

Ostatnio upodobałam sobie łączenie mięsa z owocami. Były już jabłka, maliny, suszone owoce, pomarańcze, a dzisiaj czas na gruszki. Zapraszam! 🙂

SKŁADNIKI:

0,5 kg filetu z indyka
4 duże gruszki
1 duża łyżka miodu
1 duża łyżka glazury balsamicznej
2 duże łyżki oliwy z oliwek
duża garść orzechów włoskich
2 małe łyżeczki tymianku
1 mała łyżeczka rozmarynu
0,5 małej łyżeczki curry
50 g masła (pół małej osełeczki)
sól
niebieski ser pleśniowy

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki płuczemy i kroimy w ósemki (nie obieramy ze skórki), przekładamy do dużej miski. Polewamy miodem, glazurą balsamiczną, jedną łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i całą garść potłuczonych orzechów, dokładnie mieszamy.

Indyka płuczemy i kroimy na kostkę ok. 2×2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką oliwy, dodajemy sól i resztę przypraw. Mięso smażymy na dużym ogniu ok. 6-7 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do połowy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.

Na patelnię dodajemy gruszki wraz z całą marynatą, zwiększamy ogień i smażymy bez przykrycia ok. 5 minut. Następnie znów dusimy ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.

Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem pleśniowym (z niebieską pleśnią), jako dodatek świetnie pasuje kasza gryczana ugotowana z odrobiną chilli. Smacznego! 🙂

IMG_8212

Advertisements

One thought on “W domu: indyk z gruszkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s