Bez kategorii · obiad · przekąska

W biegu: tarta wyśmienita

Pysznych propozycji na tarty ciąg dalszy 🙂

SKŁADNIKI:

na spód:

2 szklanki mąki
150g masła (pół dużej osełki)
3 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

nadzienie:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
4 cebulki szalotki
1 pęczek pietruszki
1 mała garść orzechów włoskich
3 jajka
200ml śmietany 30%
1/4 małej łyżeczki proszkowanego czosnku
odrobina chilli
sól i pieprz do smaku
ok. 10 dużych płatków parmezanu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na spód tarty łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do okrągłej formy ok. 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem po całej powierzchni ciasta (brzeg również). Pieczemy 15 minut.

Pomidory kroimy w małe cząstki, cebulki w krążki, natkę pietruszki siekamy drobno, dodajemy odsączonego tuńczyka. Mieszamy w misce razem z przyprawami. Wkładamy do lodówki na 10 minut.

Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy pokruszone orzechy. Wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy nadzienie i zalewamy masą jajeczną, posypujemy płatkami parmezanu. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach (góra-dół), po pierwszych 10 minutach włączamy termoobieg. Smacznego 🙂

IMG_8221.JPG

Advertisements

One thought on “W biegu: tarta wyśmienita

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s