Bez kategorii · kolacja · lunch · makaron · mięso · obiad · warzywa

W domu: faszerowany makaron

W ostatnim czasie w mojej kuchni powstało sporo nowych dań. Niestety powrót do pracy i domowe obowiązki skutecznie pochłonęły czas na zamieszczanie przepisów na blogu. Zatem nadrabiam i przedstawiam dziś pyszną propozycje. Jak stwierdził mój mąż: Your best dinner ever 😉 Zapraszam!

SKŁADNIKI:

  • 500 g pobudzi z kurczaka bez kości i skóry
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 6 dużych pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, czosnek granulowany
  • 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem lub pominąć)
  • natka pietruszki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 20 muszli makaronowych do nadziewania
  • 25 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (ewentualnie można go zmielić). Warzywa ścieramy na tarce na grubym oczku (marchewke i pieczarki najpierw obieramy).

Na dużej patelni rozpuszczamy masło z przyprawami i dodajemy kurczaka. Gdy mięso będzie wstępnie podsmażone, dodajemy warzywa i ponownie doprawiamy do smaku, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy aż warzywa zmiękną.

W między czasie gotujemy muszle makaronowe al dente. Do dużego naczynia żaroodpornego nalewamy passate pomidorową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Ugotowane muszle nadziewamy mięsem z warzywami (ok. 1 łyżki do każdej muszli) i układamy ciasno w naczyniu z passatą.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 🙂

IMG_8983

 

Advertisements

One thought on “W domu: faszerowany makaron

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s