Bez kategorii · ciasta · deser

W domu: tarta z musem czekoladowym

Słodycze też uwielbiam 🙂 Jak teraz sobie myślę o tym co mogłabym nazwać swoim najulubieńszym daniem, to nie mogę się zdecydować. No ale do rzeczy! Dzisiaj błyskawiczny przepis na tartę z musem czekoladowym. Niestety musi odstać swoje w lodówce, ale jeśli zrobicie ją rano, to po obiedzie będziecie cieszyć się pysznym deserem. Prawdopodobnie składniki potrzebne do jej przygotowania macie w domu, zatem do dzieła 🙂

SKŁADNIKI:

na mus:

  • 150 g ciemnej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej)
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (może się okazać, że potrzeba trochę więcej)
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE:

Masło topimy na małym ogniu. Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy roztopione (przestudzone) masło. Zagniatamy ciasto, w międzyczasie dodajemy mleko. Ciasto ma być gładkie, nie rozsypywać się (może potrzebować odrobinę więcej mąki lub masła).

Okrągłą formę tortową (moja ma 25 cm, im mniejsza, tym wyższy brzeg tarty wyjdzie) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie, robiąc kilku centymetrowy brzeg – u mnie ok. 3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, boki również. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 20-25 minut, aż ciasto się zezłoci.

W trakcie pieczenia przygotowujemy mus czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszamy (do garnka nalewamy trochę wody, na wierzch stawiamy miskę z czekoladą, tak aby miska nie dotykała powierzchni wody). Czekolada ma być gładka, bez żadnych nieroztopionych kawałków.

Żółtka oddzielamy od białek. 3 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Piana ma nie wypadać z miski.

Do roztopionej czekolady dodajemy powoli żółtka (4 sztuki).  i miksujemy, dodajemy również stopniowo pianę z białek (połowę z przygotowanej porcji). Następnie dodajemy resztę piany i mieszamy delikatnie.

Tak przygotowany mus przekładamy na przestudzony spód i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Podajemy z cieniutko pokrojonym bananem ułożonym na wierzchu. Smacznego! 🙂

image

Jedna myśl na temat “W domu: tarta z musem czekoladowym

Dodaj odpowiedź do czarrnaodkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi